Dr. Ender Saraç şişmanlatmayan aşure
tarifi
SAĞLIKLI AŞURE TARİFİ
Malzemeler:
2 su bardağı kadar aşurelik yarma buğday
2 su bardağı haşlanmış nohut (gaz
yapıyorsa kabuklarından ayırın)
2 su bardağı haşlanmış kuru
fasulye (gaz yapıyorsa kabuklarından ayırın)
8-9 adet esmer kuru kayısı
1/2 su bardağı siyah çekirdekli kuru
üzüm veya kuş üzümü
1 çay bardağı aşurelik fındık
içi
10 adet kuru erik
2 adet kuru Trabzon hurması
1/2 çay bardağı doğal hurma şurubu
4-5 adet tane karanfil
2 dal çubuk tarçın
1 adet limon veya portakal kabuğu rendesi
Dilerseniz 1 tatlı kaşığı gül suyu
Alabildiğince su (yaklaşık 2-2,5 litre)
Süslemek için:
Rendelenmiş badem ,ceviz , nar , toz tarçın ,limon veya portakal rendesi
Yapılışı:
2 adet kuru Trabzon hurması
1/2 çay bardağı doğal hurma şurubu
4-5 adet tane karanfil
2 dal çubuk tarçın
1 adet limon veya portakal kabuğu rendesi
Dilerseniz 1 tatlı kaşığı gül suyu
Alabildiğince su (yaklaşık 2-2,5 litre)
Süslemek için:
Rendelenmiş badem ,ceviz , nar , toz tarçın ,limon veya portakal rendesi
Yapılışı:
Önce Buğdayı 2 veya 2,5 litre suda
ıslatıp 2 saat kadar bekletin, fakat suyunu dökmeyin ve buğdayı
orta ateşte pişirin. Yumuşadığında daha önce haşladığınız
baklagilleri de ekleyin 15 dakika daha kaynatın. Kuru siyah üzümü,
kuru eriği, Trabzon hurmasını, hurma şurubunu, kuru kayısıları,
fındığı çubuk tarçın ve karanfilleri kaynayan aşurenin içine
ekleyin ve 15 dakika daha kaynatın. Arzu ederseniz rendelenmiş
limon kabuğu veya tatlandırma için gül suyu ekleyebilirsiniz.
Aşureniz hazır. Soğumaya bırakın ve üzerine rendelenmiş badem
ceviz içi ve nar taneleri ile toz tarçın ile süsleyin.
Diyabet hastaları da ölçülü bir
şekilde tüketebilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder